Verbeterde Final Cartridge III-firmware in 1541U2

Alles over innovatie gerelateerd aan de C64
-
Everything about innovation related at the C64
dmantione
Junior
Berichten: 72
Lid geworden op: za okt 04, 2014 10:01
Locatie: Purmerend

Verbeterde Final Cartridge III-firmware in 1541U2

Berichtdoor dmantione » ma feb 12, 2018 13:25

Hallo,

De nieuwste 3.2-firmware voor de 1541 Ultimate II met of zonder +, bevat een door mij verbeterde versie van de Final Cartridge 3. Deze bevat de volgende verbeteringen:
  • De geheugenadressen die de REU en U2CI gebruiken zijn vrijgemaakt. De 1541U2 kan hier nog geen gebruik van maken, maar in de toekomst zal het mogelijk zijn de REU en U2CI gebruiken terwijl je de FC3 als cartridge actief hebt.
  • De overhead die de FC3 heeft op de rekenkracht van BASIC is sterk teruggebracht
  • De fastloader is nu compatibel met de 2MHz-mode van een 1571. Dit leidt in veel gevallen tot snellere laadtijden, maar ook in veel gevallen niet.
  • Heb je een 1571 met JiffyDOS, dan kun je dubbelzijdige diskettes gebruiken in 1MHz-mode. De fastloader is hier nu compatibel mee.
  • Het is nu mogelijk met het DOS-commando mogelijk om naar andere devices dan 8 en 9 te schakelen. Bijvoorbeeld DOS"10 . Net als voorheen wordt enkel op device 8 en 9 de fastloader gebruikt. Je kunt bijvoorbeeld het 1541U2 IEC-device op 10 zetten. Dit is niet ideaal, maar ik weet op dit moment geen betere methode om te bepalen op welke devices een fastloader gebruikt moet worden en welke niet, dus laat het maar even zo.
Een nadeel kan zijn gebruik met de SD2IEC. De SD2IEC detecteert met een checksum op de geüploade drivecode of het om de FC3-fastloader gaat. Omdat de drivecode veranderd is, is de checksum anders, en detecteert de SD2IEC niet meer dat hij zijn FC3-emulatie moet gebruiken. In een volgende versie ben ik van plan een aantal bytes toe te voegen aan de drivecode om de checksum weer als voorheen te krijgen, maar gebruik je zowel een 1541U2 als een SD2IEC, dan is deze update nu even geen goed nieuws voor je.

Hokus Pas
Specialist
Berichten: 1250
Lid geworden op: do nov 23, 2006 10:43

Re: Verbeterde Final Cartridge III-firmware in 1541U2

Berichtdoor Hokus Pas » wo feb 14, 2018 14:53

Dit is nu altijd waar ik zo op tegen ben.
Jij past de FC3 ondersteuning aan naar eigen wensen, en een ander zit ermee.
Wie zegt dat andere gebruikers dit wensen ?

De FC3 is als zodanig...

Nu hoop ik, dat als ik een FC3 CRT start vanaf de commandline, ik nog om deze mod heen kan.
Jij kan het allemaal wel aanpassen, maar zadel daar niet een ander mee op.

Groet,

Ron

dmantione
Junior
Berichten: 72
Lid geworden op: za okt 04, 2014 10:01
Locatie: Purmerend

Re: Verbeterde Final Cartridge III-firmware in 1541U2

Berichtdoor dmantione » wo feb 14, 2018 16:36

Er is geen functionaliteit weggehaald, dus wat dat betreft betekent "niet wensen" helemaal niets nieuws wensen. Als dat je insteek is, stel ik voor dat je helemaal geen firmwareupdates installeert. Kan immers zijn dat er dingen veranderd zijn die je niet wilt? De versie in de 1541U2 was overigens al niet origineel in de zin dat hij standaard in BASIC i.p.v. Desktop startte.

De FC3 in combinatie met de 1541U2 heeft enkele ongemakken. Als je een 1541U2 hebt, dan heb je altijd meer dan device 8 en 9. En dan is het wel erg ongemakkelijk dat het DOS-commando alleen 8 en 9 kent. Ook erg ongemakkelijk is dat je continu de FC3 uit moet zetten als je software gebruikt die de U2CI gebruikt. Dat zijn de redenen geweest waarom Gideon de versie overgenomen heeft. Overigens enigszins onverwacht, ik heb hem afgelopen november de wijzigingen gestuurd, deze week opeens bericht dat er een nieuwe firmware uit was met de wijzigingen erin.

De "FC3 is als zodanig" lijkt me een uitspraak die wel enige nuancering kan gebruiken. Op deze pagina zie je dat best veel verschillende originele versies zijn:

http://ar.c64.org/wiki/Final_Cartridge

Als je toch een originele ROM wilt, dan kan je inderdaad de originele .crt vanuit het menu aanwijzen. Alternatief kunt je de "custom .crt"-functie gebruiken om daar direct mee op te starten.

Hokus Pas
Specialist
Berichten: 1250
Lid geworden op: do nov 23, 2006 10:43

Re: Verbeterde Final Cartridge III-firmware in 1541U2

Berichtdoor Hokus Pas » wo feb 14, 2018 18:28

Goed, het verbeteren van de FC3....
Grappige is, dat wat jij aan die FC3 modificeert, voor het grootste deel al functioneel is in de snapshot 5 cartridge.

Snapshot 5

- REU zichtbaar en bruikbaar
- Volledige ondersteuning voor 1571 en 1581 (burst mode)
- ondersteunt drives device nummers 8 tot 11
- Zit basic niet in de weg als het om rekensnelheid gaat.

Waarom dan die FC3 aanpassen...?

Ik hoop niet dat je straks alle meegeleverde cartridges gaat modificeren. Wat jij goed of beter vind is maar heel betrekkelijk.
Aan die action replay, en retro replay, valt ook nog wel wat te verbeteren. Maar wil je dat wel ?

Laat die keuze aan de gebruiker zelf.
Jouw kunstwerkje als custom FC3 bijvoorbeeld. Om het even om te draaien.

Groet,

Ron

dmantione
Junior
Berichten: 72
Lid geworden op: za okt 04, 2014 10:01
Locatie: Purmerend

Re: Verbeterde Final Cartridge III-firmware in 1541U2

Berichtdoor dmantione » wo feb 14, 2018 19:00

Super snapshot is wel wat anders dan FC3 natuurlijk. Laten we de discussie kort houden: Ik ben niet tegen gebruikerskeus. Je moet er niet meer achter zoeken dan dat Gideon op dit moment geen reden heeft gezien om die gebruikerskeus in te bouwen. Dat betekent niet dat ik of hij daar noodzakelijk op tegen is. Het is een kwestie van inspelen op de wensen van de gebruikers. Als de wens onder de gebruikers bestaat het origineel te gebruiken, dan is het ook wenselijk dat die optie er komt.

Waarom de FC3?
  • Samen met de Acion/Retro Replay behoort hij tot de meest gebruikte C64-cartridges en is dus voor de huidige C64-gebuiker nog relevant. Het is minder relevant bijvoorbeeld de Epyx Fastload of KCS Power Cartridge te verbeteren.
  • De broncode is een tijd geleden gereconstrueerd door Michael Steil en daardoor is het technisch doenlijk om er aan te ontwikkelen.
  • Ik denk dat mensen er ook echt wat aan hebben.
Wat andere cartridges betreft: De kans dat ik daaraan ga klussen is klein. Beter één ding goed doen dan vele slecht. Maar... ik denk dat er ook voor sommige andere cartridges een zaak te maken is. Als iemand daar tijd in wil steken en anderen baat kunnen hebben bij de functies, waarom niet?

Daniël

Terug naar “Innovatie / Innovation”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten