Ingescannde boeken o.a. MSX

Alle andere Retro Computers
-
All other Retro Computers
Roman78
Kiddie
Berichten: 49
Lid geworden op: ma aug 22, 2005 12:20

Ingescannde boeken o.a. MSX

Berichtdoor Roman78 » ma nov 06, 2017 13:51

Beste iedereen,

ik was vroeger wel eens op de Clubdag in Maarssen geweest totdat ik migreert ben naar Duitsland. Voorheen woonde ik bij Rotterdam, nu in de Eifel. Is nu een beetje te ver, maar ik zal nog een keer langs komen. Maar waar het mij nu om gaat is, ik ben nu begonnen al mijn boeken van diverse hard- en software intescannen. En wilde deze ter download te beschikking stellen. Heb uit de tijd dat ik in Nederland woonde ook een hoop Nederlandstalige literatuur. Naast een hoop C= boeken heb ik uiteraard ook van andere systemen. O.a. heb ik reeds een MSX boek ingescannt. Maar bestaan er nog andere Fora met betrekking op oude computers? Ik ken van mijn tijd in Nederland alleen Amigascene en dit Forum. Komt waarschijnlijk daardoor, dat ik mij voornamelijk met Amiga bezig hield. Ik heb eens gegooled naar MSX Forum, maar verder dan een Honda kwam ik niet. In duitsland ben ik nu lid van der vereniging voor het behoud van klassieke Computers: http://www.classic-computing.de/ Bestaat er zo een vereniging ook in Nederland? De vraag is of het zin maakt de Nederlandstalige boeken in te scannen.

En hier eens het MSX boek: http://www.roman-oswald.de/download/MSX-Home-Office.pdf

dmantione
Junior
Berichten: 72
Lid geworden op: za okt 04, 2014 10:01
Locatie: Purmerend

Re: Ingescannde boeken o.a. MSX

Berichtdoor dmantione » ma nov 06, 2017 16:01

Wat mij betreft heeft dat zeker zin. Bijzonder aan de C64 is dat bijzonder veel kennis zich in het Duitstalige taalgebied bevindt. Dat was destijds zo en is nog steeds zo. Diepgaande literatuur is heel vaak Duitstalig, maar heel veel daarvan is ook vertaald. Met als gevolg dat er goede en diepgaande C64 boeken in het Nederlands beschikbaar waren, waaronder grote delen van de collecties van Data Becker en Markt & Technik. Ik herinner me dat ik vroeger in de bibliotheek boeken kon vinden waarbij zelfs de ROM-listings Nederlandstalig commentaar hadden, ik heb er nu niet 1-2-3 meer toegang toe. Ik merk dan ook dat ik om bij te lezen vaak terugval op Duitse boeken die on-line staan. Het inscannen van dat soort boeken heeft nog altijd meerwaarde, juist omdat de kennis van Duits onder Nederlanders eerder af is genomen dan is toegenomen.

CommanderF
Specialist
Berichten: 407
Lid geworden op: ma jun 23, 2008 12:39
Locatie: Steenwijk
Contacteer:

Re: Ingescannde boeken o.a. MSX

Berichtdoor CommanderF » wo nov 08, 2017 10:27

Ik verzamel ingescande boeken en bladen van retro-computers en heb al een grote collectie. Ik wil dit archief t.z.t. on-line zetten maar vroeg me af hoe het zit met copyright op deze lectuur. Daarop heb ik advies ingewonnen van een deskundige. Het is (in Nederland) toegestaan voor eigen gebruik. Verschillende landen hebben echter verschillende regels en een website beperkt zich niet tot Nederland. Overal geldt wel dat het niet commercieel mag worden verspreid en het boek/blad niet meer in de reguliere handel (of bij uitgever) te verkrijgen is. In sommige landen mag je het niet verspreiden, maar wel bezitten/gebruiken. Blijkbaar moet je de boeken daar zelf scannen voor eigen gebruik. (?!) Mocht er iemand zijn die mij daar meer juridische duidelijkheid over kan geven dan hoor ik dat graag. Géén meningen, daar heb ik helaas niets aan.
Another visitor, stay a while... stay 4ever!!

Roman78
Kiddie
Berichten: 49
Lid geworden op: ma aug 22, 2005 12:20

Re: Ingescannde boeken o.a. MSX

Berichtdoor Roman78 » wo nov 08, 2017 12:40

Copyright kan idd tot een probleem voeren. Maar ik denk haast, dat als men een boek voor een reeds niet meer bestaande Hardware online zet, het niet een al te groot probleem zal zijn. Verder nog, als men boeken van bedrijven online zet die niet meer bestaan, zoals Commodore of EACA, zal dit nog minder problemen geven. Uiteraard zal ik geen boeken van b.v. Microsoft of Apple online zetten. Alhoewel ik leuke Apple II boeken heb.

De vraag is waar kan men deze online zetten zodat deze ook gevonden worden. Google Books is eventueel een begin punt. Trouwens heeft Google Book ook redelijk veel inmiddels. Vraag me af hoe het daar zit met copyright.

dmantione
Junior
Berichten: 72
Lid geworden op: za okt 04, 2014 10:01
Locatie: Purmerend

Re: Ingescannde boeken o.a. MSX

Berichtdoor dmantione » wo nov 08, 2017 15:55

Het is een grijs gebied: Voor de C64 staat veel software en literatuur gewoon on-line. Het zijn verweesde werken en de meeste auteurs interesseert het niet of vinden het al lang prima als er nog mensen interesse hebben in hun werk. Je kunt pech hebben en dat er een enkeling alsnog zijn auteursrecht gaat handhaven. Wat je dan kunt verwachten is een verzoek de boel off-line te halen. Juridisch gezien kan de auteur zijn gederfde inkomsten verhalen, echter in geval van boeken die al decennia niet meer verkocht worden is geen sprake van gederfde inkomsten en wordt zo'n claim erg lastig.

Terug naar “Overige Retro Computers / Other Retro Computers”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast